5 tipů pro začátečníky při cestování obytným vozem

1.2.2024
http://www.karavany-strakonice.cz/admin/./upload/clanky/IMG_0760.jpeg

Cestování obytným vozem je jedinečný způsob, jak prozkoumat nová místa vlastně s pohodlím neustáleho vlastního (půjčeného) domova. Ať už plánujete svůj první výlet nebo jste nováčkem v řízení těchto vozidel, následující tipy vám pomohou připravit se na nezapomenutelné dobrodružství.

1. Výběr správného obytného vozu

Prvním krokem je vybrat obytný vůz, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Zvažte velikost a uspořádání, abyste zajistili dostatek prostoru pro všechny cestující a jejich zavazadla. Menší vozidlo může být snazší na řízení a úspornější na palivo, zatímco větší nabídne více pohodlí. Nezapomeňte také zvážit, zda vozidlo obsahuje všechny požadované funkce, jako je kuchyňka, koupelna a dostatečné úložné prostory. U nás máte k dispozici prostorné obytné vozy pro 4 osoby, které se pohodlně vezou i vyspí v tomto počtu. 

Pro řízení našich obytných vozů vám stačí řidičské oprávnění skupiny B, tj.pro osobní automobil. Jde vlastně o takovou větší dodávku. Naložená musí mít do 3,5 tuny. 

2. Balení nezbytností

Při balení na cestu s obytným vozem je důležité myslet ekonomicky. Kromě osobních věcí a oblečení si vezměte s sebou základní kuchyňské potřeby, nářadí pro drobné opravy a základní lékárničku. Kuchyňské potřeby, nářadí i lékárničku máte u našich obytných vozů již v ceně půjčovného. Navíc židličky a stolek a povlečení v ceně při výpůjčce na 1 týden. Nezapomeňte na pohodlné venkovní sezení, lampy a možná i hry pro případ deštivých dnů. Efektivní využití prostoru je klíčové, proto se snažte balit prakticky a s ohledem na prostor.

3. Plánování trasy

Důkladné plánování trasy je nezbytné. Předem zkontrolujte možné kempy nebo parkovací místa a rezervujte si místa, pokud je to možné, zejména v hlavní sezóně. Zvažte vzdálenosti mezi jednotlivými zastávkami, dostupnost čerpacích stanic (ne ve všech okolních státech je tak hustá síť benzínek) a obchodů s potravinami. Nezapomeňte zjistit také omezení pro obytné vozy na vaší trase, jako jsou výškové omezení nebo zakázané zóny.

4. Seznámení se s vozidlem

Před odjezdem se důkladně seznámte s vaším obytným vozem. Zjistěte, jak fungují všechny jeho funkce, od zapnutí plynového sporáku po výměnu plynu a použití chemického WC. Pokud možno, absolvujte krátkou jízdu, abyste si zvykli na rozměry a jízdní vlastnosti vozidla. Dobrá znalost vašeho vozidla může předejít mnoha problémům během cesty. Nebojte se, vše vám v naší půjčovně obytných vozů ve Strakonicích vysvětlíme, ukážeme a připravíme, abyste mohli rovnou nasednout a jet a vše vám již od prvního okamžiku bezproblémů fungovalo. 

5. Připravenost na neočekávané

Vždy se připravte na neočekávané situace. Mějte při sobě kontakty na nejbližší servisy a asistenční služby. Přibalte si dostatek vody a jídla na případ, že byste uvízli nebo nemohli najít obchod. Flexibilita a schopnost improvizovat jsou klíčové dovednosti při cestování obytným vozem. Naše vozidla jsou pojištěná, vaše spoluúčast je kryta zálohou, kterou u nás máte v depozitu, kdyby se něco stalo. Naše maximální asistenční pojištění je vám plně k dispozici, kdyby se náhodou něco neočekávaného přihodilo. Vozidla jsou pravidelně servisovaná, tudíž by s jejich provozem neměl nastat žádný problém. 

Cestov ání obytným vozem může být nezapomenutelným zážitkem, plným svobody a dobrodružství. Avšak dobrá příprava je základem pro pohodlnou a bezstarostnou cestu. Těchto pět tipů pro začátečníky vám pomůže vyhnout se běžným pastem a užít si každý moment na cestě.

Bonusový tip: Respektujte přírodu a okolí

Při cestování obytným vozem je důležité zachovávat respekt k přírodě a komunitám, které navštěvujete. Vždy se snažte zanechat místa, kde kempujete, v lepším stavu, než jste je našli. Nebo alespoň v tom samém stavu (nikdy ne horším). To znamená odnášet veškerý odpad, dodržovat pravidla kempů a respektovat ticho v nočních hodinách. Tímto přístupem si nejenže zajistíte příjemný pobyt, ale také přispějete k udržitelnému cestování.

Cestování obytným vozem vám nabízí jedinečnou příležitost prozkoumat neznámá místa a žít podle vlastního tempa. Se správnou přípravou a pozitivním přístupem se můžete vydat na cestu do neznáma, která rozšíří vaše obzory a poskytne vám nezapomenutelné vzpomínky. Ať už se rozhodnete prozkoumat kouzlo České republiky nebo se vydat dále do zahraničí, obytný vůz vám poskytne vše, co potřebujete pro dobrodružství, které nikdy nezapomenete.

Níže si můžete orientačně zadat termín, kdy chcete na cestu vyrazit a ihned uvidíte, jaké vozy jsou v tomto termínu k dispozici a za jakou cenu. A nezapomeňte, pokud vyrazíte na déle než 7 dní, napište nám a my vám uděláme lepší cenu, než vám nabídne naše základní kalkulačka.

Čím dříve si termín zarezervujte, tím lepší máte výběr vozů i termínů.

Půjčte si naše obytné auto ještě dnes za výhodných podmínek.
rezervovat